HTML

Kéktúra Gasztro

Az Országos Kéktúra és a bejárása során szerzett gasztronómiai élmények egy helyen

Critical mass

Utolsó kommentek

  • DominekCsilla: Ez nagyon hasznos és érdekes cikk volt, köszönjük! Pont idénre tervezgettük azt, hogy megnézzük a ... (2021.03.29. 13:28) Kohászok útja, Kohász kék
  • Solrac: Kedves Kiránduló társaim! A cikk óta eltelt 3 év és szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy a Ba... (2012.09.10. 12:51) Hollókő és a rántotthús?
  • Kazimír: Örülök, hogy "újra felvetted a fonalat". :-) A rántotthúsos szendvicset - bevallom - még nem próbá... (2009.11.23. 14:10) Hollókő és a rántotthús?
  • aezs: tehát a zsemle jó harcos. milyen technikákkal sikerül lealáznia a kiflit a tartóssági küzdelemben?... (2009.04.26. 20:10) Hollókő és a rántotthús?
  • aezs: én csak a panoráma büfében jártam, de 10es skálán 11es lenne. főképp a hangulat dobja meg: egyrész... (2009.04.26. 20:07) Húsvét után
  • Utolsó 20

Videó

2009.04.18. 13:33 tompata

Hollókő és a rántotthús?

A válasz biztosan nem. Hollókőn nem szabad hozott anyagból dolgozni, de amíg eljut oda az ember, addig remek utitárs a házi-paníros rántotthús.

Kazimír (első hozzászóló) jogos felvetésére - miért csak az éttermi kalandok szerepelnek a blogban? - most először néhány nem éttermi túrakaja következik. Aztán Hollókő és remek éttermei.

Amikor a Becske-Hollókő szakaszt csináltuk (2008 őszén), akkor mindenképp szerettünk volna valami hidegen is finom - de nem szendvics kaját is vinni. A következő menüt sikerült összeállítani a 2 napos túrára:

  • 6 szép nagy szelet rántotthús
  • zsemlék - az bírja a legjobban az utazást
  • zöldségek: paradicsom, paprika - dobozban, hogy ne törjön össze
  • gyümölcsök: alma, banán
  • camping sajt

Ezzel ki lehet húzni 2 napot úgy, hogy az ember nem unja meg és reggelire és vacsorára is finomat eszik.

Első nap a Becske után nem sokkal következő Szanda váránál reggeliztünk meg. Gyönyörű a kilátás és a várrom megtekintése is kicsit tartalmasabb, ha az ember eltölt ott egy fél órát. A vártól lefelé vezető úton szeptemberben rengeteg szedret lehet találni - elég elhanyagolt szakasz - nem legelik le a túristák!

Este a szállásunk Cserhátsurányban volt, a Flamingó presszóban, ahol van 2 kiadó szoba, 2000 forint / fő. Az egyik szobához vezető úton van egy billiárd szoba :) ahova este átjárnak a fiatalok is, ezért mi a másik - nyugodtabb szobát választottuk, úgysem akartunk haverkodni a helyiekkel. Vacsora itt nincs, de nem is nagyon kérdezgettük a lehetőségeket a faluban, mert volt ugye finom rántotthús, amit a ház mögötti kertben fogyaszthattunk el.

Másnap csak áthaladtunk Nógrádsipek-en, ahol szintén nagyon jó kis szálláshelyek lettek volna, ha esetleg valaki ide tervezi a szállását, annak javaslom:

  1. Doboskút vendégház
  2. Tornácos vendégház - Kiss Márton
  3. Muskátlis vendégház - Vaspál Tibor

Telefonszámot nem írok ide ki, de ha tényleg kell, üzenjetek.

Végül megérkeztünk Hollókőre, ahova már tudtuk, hogy nem szabad ennivalót vinni, mert fantasztikus éttermei vannak. Így a szezon végén nem is voltak sokan, bármelyik helyre be tudtunk ülni és mivel hideg sem volt, ezért kint ülhettünk le (finom vadas kajákat csak a szabadban jó elfogyasztani).

Ahogy a kép is mutatja, a Vár Étterem kíváló fogásait választottuk, vargányás szarvas pörköltöt és juhtúrós sztrapacskát - valamint krokettet (a sztrapacska jobb volt :)).

Amikor korábban voltunk akkor is tudtunk éttermet tesztelni: a Katalin Csárdában is nagyon jól főznek, de itt csak belül lehet leülni, ezért kevesebb pontot kap.

Viszont ha Hollókőtől még továbbmegy az ember, a Bableves Csárdát nem szabad kihagyni! Körülbelül 10 féle bableves van és nem sikerült olyat megkóstolnunk, ami ne lett volna isteni! Akár önmagában ezért érdemes ezt a szakaszt többször megcsinálni!

Most jövök rá, hogy ez a Cserhát egy gasztronómiai paradicsom :)

Összesítés:

Rántotthús a Szanda váránál 10 pont :)
Hollókő - Vár étterem 8 pont
Hollókő - Katalin Csárda 7 pont
Alsótold - Bableves Csárda 9 pont

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kekturagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr551072586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigaszem 2009.04.21. 12:00:02

Sziasztok!

Találtam egy oldalt, ahol szerintem nektek is helyetek lenne!

www.hurrakirandulunk.com/

Tulajdonképpen közösségi oldal kirándulóknak, tervezésre, informálódásra, mesélésre is kiválóan alkalmas!


Gergő

aezs 2009.04.26. 20:10:04

tehát a zsemle jó harcos. milyen technikákkal sikerül lealáznia a kiflit a tartóssági küzdelemben? és kenyér pajtást? v kalácsékat? :)

Kazimír 2009.11.23. 14:10:18

Örülök, hogy "újra felvetted a fonalat". :-)
A rántotthúsos szendvicset - bevallom - még nem próbáltam túrára, pedig milyen egyszerű és nagyszerű ötlet! Legkésőbb jövő tavasszal a Mátrában tesztelésre kerül.
Némi önsanyargatás után azért már én is rájöttem, hogy ha az ember próbál is túra közben egyszerűen étkezni - nap közben legtöbbször ugye a természet lágy ölén -, azért akkor is igényli a változatosságot, és egy bizonyos megszokott igényszintnél nem adja/adhatja alább.

Hogy "gasztro" is legyek: Sirokon a Hunor étterem juhtúrós sztrapacskája siralmas. Tehéntúrós nokedli, kevés tejföl, hidegen. Amit nem sikerült elrontaniuk, az az étel mellé adott sör volt.

Solrac 2012.09.10. 12:51:39

Kedves Kiránduló társaim!

A cikk óta eltelt 3 év és szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy a Bableves csárda már nem a régi...

6-an voltunk ott tegnap és a következő rémségekről tudunk beszámolni:

A bablevesből nem győztük kiszedegetni a hangyákat!!! (Milyen tiszta lehet a konyha, hmmm?)

A tócsni olajban tocsogós, ehetetlen.

Őzhús néven mócsingos marhahúst is kaptunk. (Lehet hogy őzhússal keverve, ezt nem sikerült megállapítani)

Régen jónevű hely volt, most már senkinek nem ajánlom...
süti beállítások módosítása