A válasz biztosan nem. Hollókőn nem szabad hozott anyagból dolgozni, de amíg eljut oda az ember, addig remek utitárs a házi-paníros rántotthús.
Kazimír (első hozzászóló) jogos felvetésére - miért csak az éttermi kalandok szerepelnek a blogban? - most először néhány nem éttermi túrakaja következik. Aztán Hollókő és remek éttermei.
Amikor a Becske-Hollókő szakaszt csináltuk (2008 őszén), akkor mindenképp szerettünk volna valami hidegen is finom - de nem szendvics kaját is vinni. A következő menüt sikerült összeállítani a 2 napos túrára:
- 6 szép nagy szelet rántotthús
- zsemlék - az bírja a legjobban az utazást
- zöldségek: paradicsom, paprika - dobozban, hogy ne törjön össze
- gyümölcsök: alma, banán
- camping sajt
Ezzel ki lehet húzni 2 napot úgy, hogy az ember nem unja meg és reggelire és vacsorára is finomat eszik.
Első nap a Becske után nem sokkal következő Szanda váránál reggeliztünk meg. Gyönyörű a kilátás és a várrom megtekintése is kicsit tartalmasabb, ha az ember eltölt ott egy fél órát. A vártól lefelé vezető úton szeptemberben rengeteg szedret lehet találni - elég elhanyagolt szakasz - nem legelik le a túristák!
Este a szállásunk Cserhátsurányban volt, a Flamingó presszóban, ahol van 2 kiadó szoba, 2000 forint / fő. Az egyik szobához vezető úton van egy billiárd szoba :) ahova este átjárnak a fiatalok is, ezért mi a másik - nyugodtabb szobát választottuk, úgysem akartunk haverkodni a helyiekkel. Vacsora itt nincs, de nem is nagyon kérdezgettük a lehetőségeket a faluban, mert volt ugye finom rántotthús, amit a ház mögötti kertben fogyaszthattunk el.
Másnap csak áthaladtunk Nógrádsipek-en, ahol szintén nagyon jó kis szálláshelyek lettek volna, ha esetleg valaki ide tervezi a szállását, annak javaslom:
- Doboskút vendégház
- Tornácos vendégház - Kiss Márton
- Muskátlis vendégház - Vaspál Tibor
Telefonszámot nem írok ide ki, de ha tényleg kell, üzenjetek.
Végül megérkeztünk Hollókőre, ahova már tudtuk, hogy nem szabad ennivalót vinni, mert fantasztikus éttermei vannak. Így a szezon végén nem is voltak sokan, bármelyik helyre be tudtunk ülni és mivel hideg sem volt, ezért kint ülhettünk le (finom vadas kajákat csak a szabadban jó elfogyasztani).
Ahogy a kép is mutatja, a Vár Étterem kíváló fogásait választottuk, vargányás szarvas pörköltöt és juhtúrós sztrapacskát - valamint krokettet (a sztrapacska jobb volt :)).
Amikor korábban voltunk akkor is tudtunk éttermet tesztelni: a Katalin Csárdában is nagyon jól főznek, de itt csak belül lehet leülni, ezért kevesebb pontot kap.
Viszont ha Hollókőtől még továbbmegy az ember, a Bableves Csárdát nem szabad kihagyni! Körülbelül 10 féle bableves van és nem sikerült olyat megkóstolnunk, ami ne lett volna isteni! Akár önmagában ezért érdemes ezt a szakaszt többször megcsinálni!
Most jövök rá, hogy ez a Cserhát egy gasztronómiai paradicsom :)
Összesítés:
Rántotthús a Szanda váránál | 10 pont :) |
Hollókő - Vár étterem | 8 pont |
Hollókő - Katalin Csárda | 7 pont |
Alsótold - Bableves Csárda | 9 pont |
Utolsó kommentek