HTML

Kéktúra Gasztro

Az Országos Kéktúra és a bejárása során szerzett gasztronómiai élmények egy helyen

Critical mass

Utolsó kommentek

  • DominekCsilla: Ez nagyon hasznos és érdekes cikk volt, köszönjük! Pont idénre tervezgettük azt, hogy megnézzük a ... (2021.03.29. 13:28) Kohászok útja, Kohász kék
  • Solrac: Kedves Kiránduló társaim! A cikk óta eltelt 3 év és szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy a Ba... (2012.09.10. 12:51) Hollókő és a rántotthús?
  • Kazimír: Örülök, hogy "újra felvetted a fonalat". :-) A rántotthúsos szendvicset - bevallom - még nem próbá... (2009.11.23. 14:10) Hollókő és a rántotthús?
  • aezs: tehát a zsemle jó harcos. milyen technikákkal sikerül lealáznia a kiflit a tartóssági küzdelemben?... (2009.04.26. 20:10) Hollókő és a rántotthús?
  • aezs: én csak a panoráma büfében jártam, de 10es skálán 11es lenne. főképp a hangulat dobja meg: egyrész... (2009.04.26. 20:07) Húsvét után
  • Utolsó 20

Videó

2011.11.02. 22:50 tompata

Cserehát: Bódvaszilas, Irota

Idén ősszel a négy napos hétvégéből hármat a Cserehát felderítésére szántunk. Ellátogattunk az ország igen szegény, sanyarú sorsú vidékére, Borsod megye északi határvidékére, ahol a 70 fős falu már egész nagynak számít. A lakosság nagy része öregekből, nyugdíjasokból áll. Munkalehetőség nincs, az emberek fogalmam sincs miből élnek... Mint megtudtuk, a turizmus a kéktúrázókon kívül igen kevés vendéget jelent. Mindezek ellenére mindenki kedves, segítőkész volt és rengeteg pozitív élménnyel, feltöltődve értünk haza!

Szögligetről indultunk, mert ezt a kis falut már korábban a szívünkbe zártuk. Nagyon szép a fekvése és anno az eső elől ide menekültünk az egyik túristaházba.

Első nap a Szádvár érintésével Bódvaszilasig mentünk, és a 100 éves Vendégházban szálltunk meg. Több ok miatt érdemes ezt a szálláshelyet választani:

  • nagyon kedvesek és vendégszeretőek a tulajdonosok
  • a vendégház egy régi parasztházból (tényleg 100 éve épült) nagyon szépen lett kialakítva, kényelmes, otthonos
  • a ház egyben tájházként is üzemel, a tulajdonos szívesen mesél a falu és a hely történetéről
  • finom vacsorát és pálinkát, szárított gyümölcsöt lehet kapni a szállás mellé :)

Mi például helyi specialitás bablevest és paprikás csirkét kaptunk vacsorára, amit mind megettünk, nagyon finom volt. Ha kicsit felkészültebbek lettünk volna, akkor megyünk, amikor "káposzta napok" vannak, akkor sok helyi káposztás ételt kipróbálhattunk volna.

Második nap Irotáig mentünk, a Talentum Vendégházban aludtunk. Itt megtudtuk, hogy a faluban egyre több a külföldi ház tulajdonos, főleg holland családok vesznek maguknak parasztházat, felújítják, szépen rendbehozzák őket. A Talentum egy falusi turizmus komplexum, akár táboroztatást is vállalnak, mert több épület is van a hatalmas kertben.

A szállás mellé itt is kértünk vacsorát - mert fáradtan megérkezve nincs jobb a finom házias meleg ételnél. Nem adtuk alább két fogásnál: a borsóleves mellé vaddisznó pörköltet kaptunk tésztával és uborkasalátával, és ráadás meglepetésként még sütit is! Itt akkora adagokat kaptunk, hogy tényleg nem bírtuk megenni, elvinni pedig nem tudtuk magunkkal... Bevacsorázva nagyot aludtunk és másnap reggel pedig hagymás kolbászos rántotta fogadott minket az új túraszakasz előtt.

Aki esetleg hezitál azon, hogy ilyen falusi turizmus helyeken kérjen-e ellátást, most mondom neki, hogy egy percet se gondolkozzon tovább. Mindenhol érdemes a helyi specialitást kérni, vagy ha szereted a vadételt, akkor valami vadas fogást. A gasztro élmény nem fog elmaradni!

A pontozásban holt verseny alakult ki:

100 éves Vendégház, Bódvaszilas8 pont
Talentum Vendégház, Irota8 pont

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kekturagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr373349099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása